1. Home
  2. /
  3. Oudersteunpunt VO
  4. /
  5. Overstapcoaches Yuverta Houten
Overstapcoaches Yuverta Houten

Overstapcoaches Yuverta Houten

Yuverta vmbo Houten is een kleine school met ongeveer 460 leerlingen. De school kenmerkt zich door een persoonlijke aanpak en korte lijntjes met zowel leerlingen als ouders. Kinderen die de overstap van de basisschool naar de middelbare school meer dan spannend vinden, kunnen hulp krijgen van een overstapcoach. Janita van Eijden is coördinator onderwijsondersteuning en legt uit hoe dit werkt.  

“Natuurlijk is de overstap van de basisschool naar de middelbare school voor ieder kind spannend. Maar er zijn ook kinderen die er echt tegenop zien, die er wakker van liggen. Speciaal voor deze leerlingen bieden wij een overstapcoach aan. Dat zijn mensen met een pedagogische achtergrond die de kinderen kortdurend begeleiden.”  

Proefdraaien 

“We willen voorkomen dat kinderen de hele zomervakantie gespannen zijn omdat ze naar een nieuwe school gaan. Daarom komen de leerlingen die in aanmerking komen voor een overstapcoach, al vóór de vakantie twee middagen naar ons toe. Ze krijgen dan een proefles, zoals een les Nederlands, en ze gaan een activiteit doen. Bij dat laatste kun je bijvoorbeeld denken aan een kookworkshop. Ook maken ze al kennis met een aantal nieuwe klasgenootjes. We merken dat kinderen dat heel prettig vinden. Laatst hoorde ik een jongen na afloop van de proefles zeggen dat het eigenlijk wel meeviel op de middelbare school. Zoiets vind ik mooi om te horen. Wanneer de kinderen starten met het nieuwe schooljaar, worden ze door hun coach nog een tijdje begeleid in kleine groepjes van ongeveer vier leerlingen. Binnen deze groepjes wordt extra aandacht besteed aan bepaalde vaardigheden. Dat kan gaan om praktische vaardigheden, zoals het plannen van je huiswerk, maar ook om sociale vaardigheden. Hoe stel je jezelf voor? Hoe leg je contact met andere kinderen?”  

Fijne sfeer 

“Yuverta vmbo Houten is een kleinschalige school met een persoonlijke aanpak. We vinden het belangrijk dat leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen en dat ze oog hebben voor elkaar. Ook hechten we veel waarde aan korte lijntjes, ook in het contact met de ouders. Dit alles zorgt voor een fijne sfeer. De laatste eindexamenstunt is daar een mooi voorbeeld van. De eindexamenleerlingen hadden er in het geheim voor gezorgd dat er een enorm zwembad en een buikschuifbaan bij de school waren neergezet. Dat hadden ze helemaal zelf geregeld en het werd door iedereen enthousiast ontvangen. En aan het einde van de middag werd alles weer netjes opgeruimd waarbij iedereen een handje meehielp. Ook leerlingen uit lagere klassen en docenten.”  

Groene school 

We zijn een groene school. Dat wil zeggen dat we veel aandacht besteden aan dieren, voeding, natuur, techniek, duurzaamheid en milieu. Leerlingen krijgen bijvoorbeeld kookles, leren hoe ze dieren moeten verzorgen of gaan aan de slag met het kweken van planten. We merken dat kinderen het leuk vinden om met hun handen bezig te zijn en dat ze dingen kunnen doen waar ze hun creativiteit in kwijt kunnen. Hierdoor voelen ze zich ook verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling.”  

Meer actualiteiten

Maatwerk en flexibiliteit staan bij ons centraal

SBO De Evenaar is een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) in Nieuwegein. Marije de Bruin werkt hier als orthopedagoog en legt uit hoe de school op een betrokken en flexibele manier inspeelt op de leer- en ondersteuningsbehoefte van leerlingen.

Lees verder »
nl_NLNL